marți, 25 octombrie 2011

Biserica fortificata din Harman


Biserica evanghelica din Harman se afla in comuna cu acelasi nume din judetul Brasov, aflata la circa 10 km de municipiul Brasov.


Biserica-cetate din Harman a fost construita in stil romanic in secolul al XII-lea. Zidul de incinta al cetatii are o forma ovala,fiind inalt de 12 metri si intarit cu sapte turnuri de aparare, dintre care unele dotate cu orificii pentru turnarea de smoala topita asupra asediatorilor.



Fortificaţia care înconjoară biserica a fost ridicată în secolul al XV-lea. Zidul exterior, mai scund, cu o înălţime de doar 4,5 metri era menit să apere baza incintei. În acelaşi timp, stabilea limita şanţului cu apă care înconjura cetatea. Întreaga incintă era acoperită cu un drum de strajă, ca la Prejmer sau Sânpetru, care comunica cu toate turnurile.


Biserica, cu hramul Sf. Nicolae, e o cladire bazilicala cu corul  patrat si absida semicirculara in partea inferioara,  poligonal refacuta in partea superioara, a suferit in secolul XV transformari in stil gotic. Turnul de vest, cu  6 etaje puternice, inglobat in sistemul bisericii este amintit inca din 1290. Acoperisul actual, cu celel 4 turnulete este mai nou.

 
Altarul si orga in stil baroc dateaza din secolul XVIII.



In anul 1552, voievodul Moldovei Stefan Tomsa a asediat cetatea Harman insa fara succes.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu