miercuri, 16 iulie 2014

Turist in Romania (IV)






Ziua 5.

Din Viseu de Sus am pornit, cu masina,  spre Manastirea Barsana si apoi Cimitirul Vesel de la Sapanta.


Manastirea Barsana este o manastire de maici si  are hramul „Soborul Sfintilor 12 Apostoli” (30 iunie). Este una din renumitele biserici de lemn din Maramures si pana de curand era considerata cea mai intalta constructie de lemn din lume, avand o inaltime de  57 metri.









De la Manastire am pornit spre Cimitirul Vesel din Sapanta, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentand scene din viata si ocupatia persoanelor decedate. Pe cruci există versuri în care sunt amintite, deseori cu nuante umoristice, persoanele respective. E greu sa definesti daca la Sapanta te afli intr-un loc vesel sau trist dar cu siguranta merita sa vezi acest Cimitir Vesel. Se considera ca atitudinea vesela fata de moarte este un vechi obicei al Dacilor, care credeau ca moartea nu este decât o trecere spre lumea zeului suprem, Zamolxe, sufletul uman fiind nemuritor. Pentru Daci, moartea era un prilej de bucurie si nu de tristete.

De multi ani imi doream sa ajung la Sapanta dar nu imi puteam imagina cat de frumos poate fi, chiar daca te afli intr-un cimitir.

Recomand cu incredere ca macar o data in viata sa treceti si pe aici.
De la Sapanta am plecat spre Botosani la bunicu.
In drum spre Botosani ne-am oprit sa mancam o inghetata naturala in localitatea Dumbraveni. Este un chiosc in fata casei proprietarului, unde opreste toata lumea sa cumpere o inghetata adevarat care nu se topeste in 5 minute, oricat de cald ar fi afara. Eu am terminat-o intr-o ora si nu a curs. E mare, satioasa si foarte gustoasa.  Cred ca Mos Andronache se numeste.

Preturi: - intrare Cimitirul Vesel – 5 lei/pers
-          taxa foto Cimitirul Vesel – 5 lei
-          inghetata naturala – 3 lei/pers
-          placinte – 3 lei/pers
Total: 15 lei/pers


Ziua 6.

Pentru ca nu am mai fost de mult la manastirea Cozancea din satul Ionaseni, am hotart sa facem o vizita, mai ales ca era si sarbatoare si altceva nu aveam de facut.
De fiecare data mergeam cu caruta 4 km pana la manastire, prin padure si peste ogoarele oamenilor, dar cum nu mai avem caruta a trebuit sa mergem cu masina, dar am avut de inconjurat destul de mult. Din Ionaseni am pornit spre Sulita si de acolo, imediat dupa pod, am facut stanga si am continuat pe un drum pietruit. Pe indicator erau trecuti 6 km, dar am facut vreo 10 km. Drumul continua pe la marginea padurii, pe pamant, apoi se trece din nou pe pietris proaspat pus pana la manastire. Pe vremea rea, sau dupa ploaie nu se poate circula pe acest drum, existand riscul infundarii in noroi sau pietris.
Manastirea Cozancea, este o manastire de calugari, avand hramul „Adormirii Maici Domnului” (15 august). In aceasta manastire si-a inceput viata monahala Parintele Cleopa.
            De la Manastire a trebuit sa plecam repede deoarece incepuse ploaia si nu am vrut sa ramanem pe acolo cu masina.
            La bunicu am mai sta inca 4 zile unde am profitat de fructele si legumele proaspete din gradina.


                                               Va ofer o duda alba :)

Acesta a fost concediul nostru in Romania noastra mare si plina de comori. Concediul a fost unul cu buget restrans dar in care ne-am simtit foarte bine si ne-am facut aproape toate poftele.
Abia asteptam urmatorul concediu pentru a descoperii noi locuri frumoase.


Puteti citi si : Turist in Romania (I) 
                       Turist in Romania (II)
                        Turist in Romania (III)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu